スタッフの皆さんがそれぞれ知恵をしぼって考えたメニューを試食して、みんなであーでもない、こーでもないと、意見を言い合いました。
私は本来スタッフでは無いので、ただただ食べて飲んでただけだけど。。。どれも美味しかった。
お料理のおいしさはもちろんだけど、コストパフォーマンスや、調理時間、お客様の声を反映させているか、アレンジが可能か、、とかとか、考える点がたくさんあって、そんな話しを聞くのがとっても楽しかった。
私も最後にはそれぞれのお料理に点数をつけて評価しました。今回でたメニューが今後どんな風に反映されるかは次の課題のようなので、次回カフェに行くのが楽しみ。
食べ散らかした後..食べるのに夢中で最初に写真とるの忘れた。 |
今回試食させていただいて、みんなの話しを聞いて、どんな分野でも「商品化」するのは大変だという事を改めて考えた。
私もモノを作る中で、常に意識はするけれど、でも「人の評価=売れ線」を意識すると「自分らしさ」がうまく出なかったりして、その辺りのバランスを保つのって、ずっと課題だなあ〜と思う。。。
モノを作るのは楽しい。それは、私にとって絶対動かない大前提。その大前提を大事にしながら、人に受けれてもらえるものも作れると良いなあ。。。
まあ、万人が受け入れるものは無いから。。。自分らしい試行錯誤の中で進むしか無いかな。あ、まとめちゃった。
I was invited to the food tasting party at my friend's cafe, CAFE FUU, where I do shop display and show my works. All the staff members came up with variety of food menu to make them as new menu. Though I was just to eat and drink, it was really fun to eat and discuss about the food.
There are so many aspects to consider when they come up with new menu, such as cost performance, how long it takes to make, future possibilities, customer's needs.. etc. etc... It was interesting to listen all the comments and background how each staff came up with his/her menu. They have to not only be creative but thoughtful as well.
I had fun time eating and drinking, and this tasting party made me think about how to balance up the creativity and commercializing in any fields.
For me, making things is fun. I create things because it's fun. This is the most important motivation for me. However, if I want to make money out of what I do, I should consider many aspects, the cost performance, what will please people, where to display.. etc. etc. If I think too much about other people's feedback, I may lose my "originality", and at the end I may lose confidence on what I make (scary!). I have had confronted this issue time to time.. and sometime it is not easy for me to balance up.
Well, I think I have to live along with this issue for rest of my life with metal |o|
I just don't wanna lose the joy of creating.
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